L’énergie solaire en Inde

Terug

Bescherming van Floresta de Portel

De deelstaat Pará, in het noordwesten van Brazilië heeft een van de rijkste ecosystemen van de planeet, met een grote diversiteit aan planten- en diersoorten. Maar het gebied is bedreigd door het waanzinnige tempo waarmee er ontbost wordt, al dan niet legaal. In deze arme Braziliaanse regio ontwikkelt de landbouw zich ten koste van het regenwoud.

Het project Floresta de Portel zet zich in om deze kwetsbare omgeving te beschermen en te vrijwaren, door ontbossing tegen te gaan. Het creëert mogelijkheden voor het woud om zich te herstellen en helpt de lokale gemeenschappen om de natuur door een beter bosbeheer op een duurzame manier te gebruiken. Het project creëert ook kansen voor de ontwikkeling van fairtrade-activiteiten in de agrobosbouw en door een beter ruimtelijk beheer onder de vorm van een ‘Privéreservaat’.

Het project Floresta de Portel zal in 40 jaar tijd een uitstoot van ruim 22 miljoen ton CO2 voorkomen. Het beschermt ook het woud en de biodiversiteit in het gebied (stoppen van de houtkap en van het vernietigen van natuurlijke habitats). Tot slot creëert het ook werkgelegenheid voor de lokale gemeenschappen.